Which one did you buy? The gadget or the euforia?

Shortly speaking, using my old-fashioned cellphone I need :

  • 2 seconds to start writing sms
  • 20 seconds to write a full message and send it
  • 5 seconds to find a contact and make a call
  • 3 seconds to take picture using its camera
  • 1 item to carry in the pocket (just the phone itself)
  • 1 finger to do everything
  • 10-30% of concentration to do one of the thing above

And a friend of mine who’s using Android-OS’ed touchscreen phone modded with some bling-bling-bloated-not-really-needed-stuffs which took days if not weeks to make it completely installed and usable but still seems incomplete for him because those stuff will never make him satisfied need :

  • 15 seconds to start writing sms
  • 2 minutes to write and send (not to mention the wrong-typed character because the touchscreen keyboard was just made him went nuts by himself)
  • 30 seconds to find a contact and make a call
  • almost a minute to take picture, and failed, and succeeded in the third trial
  • 3 items (the phone, an extended portable battery charger –needed because the battery’s drained with its heavily bah-bih-buh thingies–, and its cable)
  • 2 fingers and maybe more to do even a smallest thing
  • 100% concentration to do one of the thing above

Well…kadang euforia teknologi membuat kita lupa tujuan utama suatu gadget. Membuat kita menghabiskan banyak waktu untuk sekedar mengotak-atiknya dengan tetek bengek yang kurang begitu penting, dan kadang setelah selesai diutak-atik sesuatu itu malah jarang digunakan. Yang semua itu justru malah mengorbankan waktu yang seharusnya bisa digunakan untuk sesuatu yang lebih produktif.

Bukankah gadget yang canggih dibuat untuk memudahkan dan memberi waktu yang lebih banyak untuk kehidupan manusia?

Update :
Maybe after reading this you would think that I’m just being jealous of my friend having that kind of gadget. Not at all. It’s not that I don’t have the money to buy one. Once a time I was in two choices, an Android phone or an 23inch LED screen, for the same price. I ALMOST fallen for the first choice. Touchscreen phone is really nice, but when it comes down to the practical and ergonomic usage, I still prefer num-pad phone. Yeah, the phone with numbered keypad. A REAL keypad, not a virtual one presented by a touchable screen. If only they have an Android phone with numpad key, I would like to have it for sure. You can call me outdated or anything but for me, simplicity and usability is a primary.

I'm a wanderer of the seven kingdoms.

Tagged with: ,
Posted in Sekitar Kita, Teknologi
11 comments on “Which one did you buy? The gadget or the euforia?
  1. jejesjeje says:

    setuju sama paragraf (kedua dari) terakhir..
    salah satu temen saya beli bb cuman buat sms-telpon-ol fb sama twitter-bbman
    *the stereotype of a ‘teenage’ bb user*
    seharian dia bisa ga ngelakuin apa-apa selain ‘sibuk’ sama bb-nya
    padahal dia bisa pake energinya buat melakukan sesutau yang lebih produktif kan..
    hehehehehe

    • xrismantos says:

      yap betul, stereotype of BB user. padahal di kanada, pengguna BB adalah kaum korporat dan bisnisman yang emang harus selalu connect terutama email. kalo di Indonesia malah jadi tren anak2 muda…

  2. alinaun says:

    gee,.perhaps it’s merely you actually jealous of gadget your friends have: p tapi emang sih, gue jg mikir kaya gitu. hp smartphone, selain mahal, sebenarnya pun emang gak pernah cocok buat gw, ha~ kalo ada smartphone 2 jutaan yang kayak kindle, gue mau deh, tapi ada gak ya?๐Ÿ˜€

  3. nindaaa says:

    kalau aku malah males mencet2 hape kecuali emang mesti telepon atau sms sesuatu yg penting *ah jadi sok penting hahaha

  4. Noni fyrdha says:

    yapz bner bgt, pngenx gaul, tapi kok malah nyusahin ya?๐Ÿ˜€
    aq jg gk sbrpa tertarik dgn hpe touchscreen krn perawatanx yg lumayan susah,,,

  5. […] gue jadi inget kata bung Xrismantos sebenernya apa yang kita beli? gadgetnya apa euforianya? gue setuju banget sama pernyataan dia yang […]

  6. Rumah says:

    iyaa kang …
    hp bagus kalau kurang bisa ngegunainnya wat yang bermanfaat …
    sayangkan …

    maksih infonya ^_^

  7. Kontraktor says:

    Thx banget infonya….semoga berguna buat ane n yg lainnya…๐Ÿ™‚

  8. Dokter Anak says:

    makasih atas infonya yaaa…

  9. nanien says:

    buat saya sih touchscreen menyiksa, soalnya jari saya lebar-lebar (baca: chubby). Mau pencet hurup A, yang keluar hurup S. Cuma yang berjari ramping yang bisa selamat sentosa bebas typo๐Ÿ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Welcome!
Hi! My name is Ridwan. This is my blog, I hope you enjoy it. You can also find me there:



Use Google Chrome
Community




Tugupahlawan - Komunitas Blogger Surabaya

Persatuan Pelajar Indonesia di Jepang
Archives
Follow Xrismantos on WordPress.com
%d bloggers like this: